Tips

Geld sparen: goed voor je gezondheid!

02-08-2024

Heb je ooit gehoord dat geld sparen niet alleen je bankrekening, maar ook je gezondheid ten goede komt? Een recent onderzoek van de Universiteit van Bristol bevestigt dit. Sparen kan je slaap verbeteren en je mentale welzijn bevorderen. We zetten de verrassende voordelen van sparen op een rij en delen praktische tips om zelf te beginnen.

Sparen heeft een positief effect, zelfs met kleine bedragen

Geld sparen helpt volgens het onderzoek om de stress van financiële zorgen te verminderen. Wanneer mensen beginnen met sparen, kunnen negatieve effecten van financiële stress worden verminderd, wat leidt tot een groter gevoel van welzijn en optimisme. Ook kan een spaarbuffer helpen met het verminderen van de emoties bij een financiële tegenvaller en slapen mensen met een buffer beter.

Het beginnen met sparen, hoe klein ook, kan een positieve invloed hebben op humeur en financiële veerkracht. De onderzoekers benadrukken dat zelfs kleine bedragen kunnen leiden tot grote positieve effecten. Dit geldt dus ook voor mensen met een lager inkomen. Het gaat om het creëren en onderhouden van goede geldgewoonten. Hoe kleiner je begint, hoe groter de kans dat je ermee doorgaat.

Korte en lange termijn voordelen

Het regelmatig opzij zetten van geld kan niet alleen je humeur verbeteren door de aanmaak van geluksstofjes, maar ook je lange termijn veerkracht vergroten. Sparen zorgt voor een financiële buffer die je kan beschermen tegen onverwachte kosten, zoals een kapotte wasmachine. Dit vermindert financiële stress en verbetert daarmee je mentale welzijn. Een spaarbuffer geeft je gemoedsrust bij onverwachte gebeurtenissen.

Nederland, kampioen in sparen

Volgens de maandelijkse cijfers van De Nederlandsche Bank groeit het Nederlandse totale spaargeld telkens weer naar recordhoogtes. In juni 2024 kwam er bijvoorbeeld 4 miljard euro op spaarrekeningen bij tot een totaalbedrag van 480,9 miljard euro. Binnen Europa is Nederland kampioen in sparen en één van de gelukkigste landen ter wereld. Dat kan bijna geen toeval zijn!

Nooit te laat om te beginnen

Heb je nog nooit gespaard of kan jouw buffer wel een boost gebruiken? Geen zorgen! Het openen van een spaarrekening of het opstellen van een spaarplan kan een grotere geluksboost geven aan nieuwe spaarders dan aan degenen die al langer sparen. Maar dat verreist wel doorzetting, want goede gewoontes komen niet aanwaaien. Als je begint, zet dan dus ook door voor meer geluk in de spaarpot!

Tips om te beginnen met sparen

  1. Open een Online Spaarrekening: Hou je spaargeld apart van je leefgeld. Bijvoorbeeld op de Online Spaarrekening van LeasePlan Bank.
  2. Maak een spaarplan: Sparen gaat makkelijker als je weet waarvoor je spaart, hoeveel je moet sparen en wanneer- kortom met een goed plan spaar je beter.
  3. Automatiseer: Stel automatische overboekingen in van je betaalrekening naar je spaarrekening. Bijvoorbeeld gelijk als je je loon binnenkrijgt.
  4. Bespaar: Kijk goed naar je huidige kosten, bijvoorbeeld met een huishoudboekje. Probeer vervolgens zoveel mogelijk (onnodige) kosten te schrappen.

Geld sparen biedt veel meer voordelen dan alleen financiële zekerheid. Het kan je mentale en fysieke gezondheid verbeteren door stress te verminderen en een gevoel van controle en optimisme te geven. Begin klein, gebruik slimme tools en methodes, en zie hoe je spaargeld – en je welzijn – groeit.

 

 
Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.

v