Tips

Belastingvrij schenken in 2024

25-07-2024

Het schenken van geld kan een mooie manier zijn om je kind of een ander financieel te ondersteunen. Maar wat zijn de regels rond belastingvrij schenken in 2024? In deze blog bespreken we de mogelijkheden en geven we slimme tips om optimaal gebruik te maken van de belastingvrijstellingen. 

Wat mag je belastingvrij schenken aan je kind? 

Jaarlijkse vrijstelling: in 2024 kun je jaarlijks tot € 6.633 belastingvrij schenken aan je kind, pleegkind of stiefkind. Dit bedrag kan vrij besteed worden. Ook zaken zoals een woning, auto, kunst of antiek en andere spullen kunnen geschonken worden. Hier moet echter ook schenkbelasting betaald worden over de marktwaarde die hoger is dan de vrijstelling.  

Eenmalige verhoogde vrijstelling: als je kind tussen de 18 en 40 jaar is, kun je eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken: 

  • Vrij te besteden bedrag: tot € 31.813. 
  • Dure studie: tot € 66.268 voor een dure studie. Dit moet goed gedocumenteerd worden via een notariële akte. 

Schenking voor woning 

De bekende jubelton, een verhoogde vrijstelling voor de aankoop van een woning, is per 2024 afgeschaft. Toch kun je nog steeds gebruik maken van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor een vrij te besteden doel, waaronder een woning. Zorg er wel voor dat je voldoet aan de gestelde voorwaarden. 

Voorwaarden schenken aan je kind 

Voor beide eenmalige verhoogde vrijstellingen geldt dat je kind nog niet eerder een verhoogde vrijstelling van jou heeft gebruikt. Bovendien moet je kind aangifte schenkbelasting doen bij de belastingdienst als het bedrag hoger is dan €6.633. Ook is het belangrijk om te weten dat partners door de belastingdienst als 1 schenker of ontvanger worden gezien en de bedragen dus op moeten tellen. Zelfs bij gescheiden ouders wordt dit als 1 schenker gezien en mogen deze ouders samen €6.633 belastingvrij aan een kind schenken. 

Schenken aan iemand die niet je kind is 

Wil je iemand anders dan je kind een schenking doen? De regels hiervoor zijn iets anders. 

Jaarlijkse vrijstelling: voor anderen dan je kinderen kun je in 2024 jaarlijks tot € 2.658 belastingvrij schenken. Dit bedrag kan vrij besteed worden door de ontvanger. Ook hier kan de schenking ook in de vorm van spullen zijn. 

Schenkbelasting: als de schenking boven de jaarlijkse vrijstelling uitkomt, moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Het tarief hangt af van de waarde van de schenking en de relatie tussen schenker en ontvanger. De ontvanger moet aangifte doen bij de belastingdienst. 

Voorwaarden schenken aan een ander

Zorg ervoor dat je de juiste voorwaarden en vrijstellingen toepast om optimaal gebruik te maken van belastingvoordelen. Schenkbelasting moet je in deze situatie opgeven vanaf €2.658.

Schenkvrijstelling in 2023

In 2023 konden ouders jaarlijks tot €6.035 belastingvrij aan hun kinderen schenken. Daarnaast bestond er een eenmalige verhoogde vrijstelling van € 28.947 voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar, die vrij besteed mocht worden. Voor een dure studie konden ouders eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken van € 60.298. Voor schenkingen aan anderen was de vrijstelling in 2023 €2.418. In 2024 zijn de vrijstellingen dus iets hoger.

Schenkbelasting betalen: de tarieven

Over alle schenkingen die boven de vrijstelling uitkomen betaal je schenkbelasting. Maar de tarieven verschillen afhankelijk van de relatie tussen de schenker en ontvanger. Ook is de hoogte van de schenking van invloed op de hoogte van de schenkbelasting.

Trek om te beginnen de vrijstelling af van de schenking. Over de eerste €152.368 betaal je een lager belastingtarief, voor alles wat daarboven uitkomt betaal je het dubbele. Dit zijn de tarieven:

Voor schenkingen onder €152.368

Is de schenking na aftrek van de vrijstelling onder €152.368? Dan gelden de volgende tarieven:

  • Aan je kind: 10% voor het bedrag boven de vrijstelling van €6.663.
  • Aan je partner: 10% boven de vrijstelling van €2.658
  • Aan een kleinkind of verdere afstammeling: 18% boven de vrijstelling van €2.658
  • Overige personen: 30% boven de vrijstelling van €2.658

Voor schenkingen van €152.368 en meer 

Als je een schenking krijgt die na aftrek van de vrijstelling boven €153.368 uitkomt, dan betaal je over het bedrag dat boven €152.368 uit komt een hoger tarief. 

  • Aan je kind of partner: 20%
  • Aan een kleinkind of verdere afstammeling: 36%
  • Overige personen: 40%

Slim schenken doe je zo: 

  1. Plan je schenkingen: denk na over wanneer en hoeveel je schenkt. Verspreid je schenkingen over meerdere jaren om belastingvoordelen optimaal te benutten.
  2. Documenteer goed: zorg voor duidelijke documentatie, vooral bij eenmalige verhoogde vrijstellingen voor studie of woning. Dit kan via een notariële akte.
  3. Maak afspraken: bespreek met je kind of andere ontvanger hoe het geschonken geld besteed zal worden en leg deze afspraken vast om misverstanden te voorkomen.
  4. Financieel advies: raadpleeg een financieel adviseur om zeker te zijn van je zaak en om optimaal gebruik te maken van de vrijstellingen.
  5. Aangifte schenkbelasting: vergeet niet dat je kind of andere ontvanger aangifte moet doen bij de belastingdienst voor schenkingen boven de jaarlijkse vrijstelling.

Door goed op de hoogte te zijn van de regels en slim te plannen, kun je je kind financieel ondersteunen en optimaal gebruik maken van vrijstellingen. Bezoek de website van de Belastingdienst voor meer informatie en advies.

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.