“Spaargeld draagt bij aan levensgeluk”

11-07-2024

“Spaargeld draagt bij aan levensgeluk”

Mei 2024 was een topmaand op het gebied van sparen in Nederland. Door hogere rentes op spaarrekeningen en de bijschrijving van vakantiegeld hebben veel mensen extra gespaard. Alleen in mei in coronajaar 2020 spaarden we samen nog meer bij elkaar.

Samen spaarden Nederlanders ongeveer 9 miljard euro op alle gezamenlijke Nederlandse spaarrekeningen, volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Gezamenlijk staat er 479 miljard euro op alle nationale spaarrekeningen. 

Hogere lonen, meer vakantiegeld

Allereerst zijn de rentes omhooggegaan, evenals de lonen en het daaraan gekoppelde vakantiegeld. Dat aangegroeide spaargeld is overigens wel afkomstig van een klein deel van de Nederlanders. Een kwart van de huishoudens heeft ongeveer 50.000 euro of meer aan spaargeld en aandelen. Een ander kwart heeft geen spaargeld tot een bedrag van 2.500 euro. De rest van Nederland zit daar ergens tussenin.

Spaargeld draagt bij aan levensgeluk

Mensen sparen om een buffer te hebben en om geld met geld te verdienen. Volgens een expert van Geld.nl heeft sparen als voordeel dat je een zeker rendement hebt vergeleken met beleggen. Dat laatst brengt  risico's en stress met zich mee. Van Dijk van Geld.nl: “Bovendien draagt het hebben van spaargeld bij aan levensgeluk. Naarmate je spaarpot beter gevuld is, neemt dat geluk wel minder hard toe. Wanneer je van 1 euro naar 1.000 euro gaat, neemt je levensgeluk meer toe dan wanneer je van 10.000 euro naar 20.000 euro gaat."

Sparen is altijd goed, ook als de rente laag is, volgens van Dijk, maar sparen moet dan wel mogelijk zijn. "Als je moeilijk rondkomt, ga je ook niet automatisch sparen, terwijl dat juist de makkelijkste manier van sparen is."

Bron: DNB