Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein: Werner

15-08-2024

"Het is relaxter om te investeren in jezelf dan om te investeren in je huisbaas, want daar komt huren eigenlijk op neer."

In dit Spaarportret duiken we in het leven en de spaargewoonten van Werner, een 28-jarige marketing consultant die samen met zijn vriendin spaart voor de aankoop van een huis in Amsterdam. Met een gezamenlijke spaarrekening en een vast bedrag dat ze elke maand opzij zetten, werken ze gestaag toe naar hun doel. Ontdek hoe Werner en zijn vriendin elkaar motiveren, omgaan met de uitdagingen van samen sparen en welke slimme keuzes ze maken om hun droomhuis te bemachtigen op de dure Amsterdamse woningmarkt.

Je spaart samen met je vriendin voor een huis. Vertel eens meer over jullie gezamenlijke spaardoel en waarom jullie hiervoor gekozen hebben.

Mijn vriendin en ik wonen nu sinds een jaar samen in Amsterdam, waar de huur best wel duur is. Eigenlijk vinden we dit zonde van het geld, dus kijken we naar de mogelijkheden om een huis te kopen. Daar komen behoorlijk wat kosten bij kijken. Je moet natuurlijk een hypotheeklening krijgen, maar daarbovenop moet je de kosten koper zelf kunnen betalen. Dat is iets waar we voor sparen - voor bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, taxatiekosten, notariskosten en meer. 

Daarnaast is het in Amsterdam, waar we nog wel graag willen blijven wonen, vaak nodig om te overbieden op een huis. Wat je wil overbieden kan je niet meefinancieren, dus hoe meer je daarvoor spaart, hoe beter eigenlijk. 

→ Leestip! Wil jij je ook goed voorbereiden op het kopen van een huis? Lees dan ons blog: Wat kost een huis in 2024? Een overzicht voor (startende) huizenkopers

Hoe pakken jullie het samen sparen voor een huis aan? Hoe bepalen jullie hoeveel jullie elk bijdragen?

We hebben een gezamenlijke rekening waar we elke maand geld naar overmaken voor vaste lasten, boodschappen en om te sparen. Vanuit die rekening maken we elke maand het geld dat we sparen over naar een spaarrekening, vanwege de rente. We hebben als regel dat we daar niet aan proberen te komen, tenzij de nood hoog is. We sparen allebei €250 euro per maand, dus samen €500 euro per maand.

Hoeveel hebben jullie tot nu toe samen gespaard voor het huis? En wanneer hopen jullie genoeg te hebben om jullie droomhuis te kopen?
We hebben ongeveer €5.000 gespaard. We hebben niet per se een streefbedrag ingesteld, omdat het niet helemaal zeker is wanneer we daadwerkelijk een huis kopen. Het liefst binnen een jaar, maar zolang we tot die periode elke maand netjes sparen wat we hebben afgesproken, dan hebben we ons doel behaald.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar jullie tegenaan lopen bij het samen sparen voor een huis?

We wonen in Amsterdam en dat is nou eenmaal duur. Ook het leven hier is prijzig - op het terras een biertje drinken, naar een feestje of concert gaan, het mag wat kosten. Dat betekent soms dat je aan het einde van de maand wat krapper zit. Dan is het belangrijk om elkaar te blijven motiveren om niet aan die spaarrekening te komen, maar te kijken hoe we die laatste weken beter kunnen inrichten qua bijvoorbeeld boodschappen. Aan het begin van de maand doen we toch wat luxere boodschappen dan aan het einde. Dat vinden wij niet erg. Als je in het begin van de maand wat meer kan genieten en aan het einde wat meer moet opletten, is dat een prima systeem om uiteindelijk te kunnen sparen én te genieten van het leven.

Jullie willen vooral kopen zodat je niet meer 'geld weggooit' aan huur. Heb je naast deze financiële overweging nog andere redenen waarom jullie graag een huis willen kopen in plaats van huren?

Het is tweeledig. Ten eerste is het gewoon relaxter om te investeren in jezelf dan in je huisbaas, want daar komt huren eigenlijk op neer. Maar een eerste schatting van een hypotheekadviseur liet ook zien dat onze netto maandlasten waarschijnlijk lager zouden uitvallen dan wat we nu betalen aan huur. Dat is natuurlijk absurd, maar wel de harde realiteit.

Hebben jullie naast sparen nog andere voorbereidingen getroffen voor het kopen van een huis, zoals oriënteren op de woningmarkt, hypotheekadvies inwinnen of een aankoopmakelaar inschakelen?

We hebben gekeken naar hypotheekadvies en zijn in contact met een aankoopmakelaar. Daarin is nog niks helemaal vastgesteld, maar de eerste stappen zijn gezet. Een aankoopmakelaar is niet per se nodig, maar het is wel heel moeilijk om in deze markt ertussen te komen zonder de hulp van zo'n professional. Bij het bezichtigen van een huis hadden we op een gegeven moment ook het gevoel dat we echt een professionele blik nodig hadden op de situatie, anders wisten we niet wat realistisch was qua bod bijvoorbeeld. Ondanks dat het duur is, denk ik dat een aankoopmakelaar het geld wel waard is.

Doen jullie naast sparen voor het huis nog iets anders met jullie spaargeld, zoals beleggen of investeren in crypto?

Nee, ik heb het niet zo op crypto, omdat het in mijn ogen iets te onzeker is. Dat kan komen doordat het daadwerkelijk onzeker is of omdat ik er te weinig vanaf weet, maar in beide gevallen wil ik mijn vingers er niet aan branden. Beleggen is ook niet iets wat we doen of wat ik doe, maar wel iets wat ik graag zou willen oppakken. Maar dat zou ik dan eerder doen nadat we een huis hebben gekocht. 

We hebben het er weleens over gehad om met het geld dat we hebben gespaard te beleggen, alleen dat geld kan je verliezen. Je moet alleen beleggen met geld dat je eventueel kan verliezen, is mij altijd verteld. Dat is de reden dat we dat nog niet hebben gedaan, maar het staat wel op de agenda.

Zijn jullie allebei opgegroeid met sparen?

Ja, we zijn allebei wel opgegroeid met sparen. We hebben allebei een spaarrekening gehad vanaf onze 18e, waar onze ouders vroeger altijd geld op hebben gezet. Dat is natuurlijk wel voor een deel uitgegeven tijdens de studententijd, maar daardoor zijn we wel allebei opgegroeid met het idee dat sparen belangrijk is. Dat is iets wat ik uiteindelijk zelf ook aan mijn eigen kinderen zou willen doorgeven.

Hoe kijken jullie als stel naar geldzaken en sparen? Hebben jullie dezelfde ideeën over financiële planning en prioriteiten of vullen jullie elkaar juist aan?

Ik denk dat we elkaar enorm aanvullen daarin en dat we een goed team zijn. Mijn vriendin is planmatig wat beter, maar soms iets te optimistisch. Ik ben misschien iets realistischer. Maar ik denk dat je eigenlijk beide type mensen wel nodig hebt in zo'n spaarverhaal.

We hebben allebei altijd als vuistregel: we moeten in ieder geval altijd overal over kunnen praten. Want als je dingen onbesproken laat, dan kunnen ze op een bepaalde manier fout gaan en dat willen we koste wat het kost vermijden.

Heb je nog advies of een spaartip voor andere stellen die samen voor een groot doel zoals een huis willen sparen?

Wat voor ons werkt, is dat we ons van tevoren hebben verdiept in wat nou bepaalde kosten zijn die bij het kopen van een huis komen kijken. Dat geeft je een richtlijn van wat je in ieder geval minimaal zou willen sparen.

Een andere tip is: doe het echt samen, want het is een stok achter de deur. Waar ik in mijn eentje misschien al stiekem wat van mijn spaarrekening had afgesnoept, doe ik dat nu niet. En als de een zegt 'Moeten we er niet wat vanaf halen?', kan de ander zeggen 'Nee, is niet nodig hoor, lossen we wel op een andere manier op.' Zo help je elkaar gemotiveerd te houden.

Wat is de beste financiële tip die jij ooit hebt ontvangen?

Mijn oom heeft me ooit verteld: Werner, hoe je er financieel ook voor staat, zorg dat je inzicht hebt in je financiën. Want ook al gaat het financieel niet zo goed, als je geen inzicht hebt, kan je er ook niks aan doen. Dat is iets wat me altijd is bijgebleven.

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.