Deze browser wordt niet meer ondersteund. Wij verzoeken u een modernere browser te gebruiken, aangezien deze wel het meest up to date is qua beveiliging

Financiële opvoeding: Sparen van huis uit

Jong geleerd is oud gedaan!

Als ouder wil je kinderen de beste lessen mee geven voor later. LeasePlan Bank spreekt geregeld ouders en spaarders. Uit die gesprekken blijkt vaak dat de mensen die van huis uit hebben geleerd hoe en waarom te sparen ook later in het leven beter zijn in sparen. Daarom vind je op deze pagina informatie over financiële opvoeding.

Met onze tips, plannen en blogs zorg je voor een goede basis als het op geld aankomt en leer je het belang van sparen. Dat zorgt later voor een betere financiële gezondheid, en wie wilt dat nou niet!

De basis: leren sparen aan de kleinsten

Tussen 5 en 12 beginnen veel ouders met het geven van zakgeld, een praktische manier om over geld en uitgaven te leren. Het is een kans om kinderen het belang van sparen, budgetteren en het plannen van uitgaven bij te brengen. Ook is het een goed moment om het te hebben over de gevaren van geld zoals fraude of diefstal.

LeasePlan Bank heeft een aantal blogs gemaakt om jouw te helpen met het leggen van deze belangrijke basis en gewoonten voor goed geldbeheer.

Zo begin je met financiële opvoeding:

  • Begin wanneer mogelijk met het geven van zakgeld of betaal ze voor kleine klusjes
  • Maak samen met je kind een spaarplan en beloon goed geldgedrag
  • Laat je kind ook fouten maken en slechte beslissingen nemen

Deze blogs helpen je op weg:

Hoeveel zakgeld geef je vanaf welke leeftijd en waarom?

Kinderen leren de waarde van geld kennen wanneer ze zakgeld krijgen. Ze leren hoe ze moeten sparen, keuzes maken, budgetteren en vooruit plannen. Maar hoeveel zakgeld geef je aan een kind op basis van leeftijd?

Hoe kan ik mijn kind leren sparen?

Wanneer je kind zakgeld krijgt, is dat een goed moment om te beginnen met sparen. Zo leert je kind met geld omgaan. Een mooi opstapje naar een financieel zelfstandige toekomst. Bij LeasePlan Bank weten we dat sparen niet saai hoeft te zijn. Ook voor kinderen zijn er manieren om sparen leuker en makkelijker te maken. Hoe je dat doet, lees je in dit blog. 

Kinderen en digitaal zakgeld: hoe ga je daar als ouder mee om?

Het digitale tijdperk heeft onze manier van leven drastisch veranderd, inclusief hoe we met geld omgaan. Dat geldt ook voor kinderen. Volgens recent onderzoek van het Nibud1 in 2023 is er een duidelijke verschuiving te zien in de manier waarop kinderen zakgeld ontvangen en geld uitgeven. Dit gebeurt namelijk steeds vaker digitaal. 

12 en ouder: eigen keuzes leren maken

Vanaf 12 jaar krijgen meeste kinderen steeds meer verantwoordelijkheid over geldkeuzes die ze maken. Veel kinderen krijgen na deze leeftijd ook de eerste telefoon, wat de deuren opent naar een wereld vol verleidingen en makkelijke online aankopen. Evenals meer gevaren.

Waarschijnlijk zal je kind in deze fase ook beginnen met de eerste bijbaan. Met eigen geld op zak is dit het ideale moment om te leren over sparen voor grotere doelen en het beheren van de eigen portemonnee. 

Tips voor deze levensfase:

  • Moedig een bijbaan aan wanneer je kind er klaar voor is
  • Bespreek de gevaren van geld en fraude. Blijf zelf ook goed geïnformeerd
  • Laat je kind sparen voor grotere aankopen. Beloon goed spaargedrag
  • Bereid je jongvolwassene voor op de toekomst door veel over geld en financiën te praten

Geld verdienen met een bijbaan

Een bijbaantje is een goede manier om je kind voor te bereiden op een gezonde financiële toekomst. Je kind leert meer over de geldzaken die komen kijken bij een baan. Van jaaropgaven tot belasting terugvragen. 47% van de scholieren heeft een bijbaan (Nibud, 2021). Als je kind klaar is voor een bijbaan, kan dat voor jou als ouder wat vragen oproepen. Over de leeftijd waarop kinderen mogen werken tot het minimumloon en belastingzaken. In dit blog zetten we alles voor je op een rij. 

Hoeveel kleedgeld in 2023 en hoeveel per leeftijd?

Het geven van kleedgeld aan je kinderen kan een belangrijke stap zijn in hun financiële opvoeding. Maar hoeveel kleedgeld is normaal in 2023? En wat geef je per leeftijd? In dit blog gaan we dieper in op deze vragen en bekijken we de verschillen tussen bijvoorbeeld een 12-jarige en een 17-jarige. We bieden ook praktische tips over hoe om te gaan met het geven van kleedgeld, zodat je kinderen leren budgetteren en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen aankopen.

Finfluencer: de digitale financiële adviseur voor jongeren?

Het aantal Finfluencers groeit enorm. Op social media delen ze hun kennis over allerlei manieren om 'snel rijk te worden'. Dit is een steeds groter wordend gevaar voor jongeren want de adviezen worden enkel uit eigenbelang gegeven.

Een leven lang geldlessen

Laten we eerlijk zijn, er valt altijd wel nog een (financiële) les te leren. De foute aankoop, ergens een keer ingetrapt, geïnvesteerd in een frauduleus bedrijf- het kan iedereen overkomen! Ook je kind kun je niet altijd behoeden. Maar met de lessen uit de blogs op deze pagina kun je wel een goede basis leggen qua financiële opvoeding. Voor nog een extra steuntje kun je ook nadenken over het helpen opbouwen van een (spaar)buffer of bijdragen aan de studie van je kind.

Dit is waarom het slim is om een buffer te hebben en hoeveel spaargeld je daarvoor nodig hebt

Hoeveel buffer heeft je kind nodig?

Een buffer spaargeld is de eerste stap naar financiële gezondheid. Zonder buffer kunnen onvoorziene kosten voor grote problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met een buffer op te bouwen en deze mee te laten groeien.

Financieel gezond worden als jongvolwassene: waar begin je?

Als jongvolwassene betekent vrijheid en nieuwe ervaringen ook geconfronteerd worden met uitdagende geldzaken. We hebben voor alle jongvolwassenen een concreet stappenplan voor een gezondere bankrekening.

Sparen voor de studie van je kind

Je wilt dat de studietijd van je kind een fantastische periode is. Een studie kiezen is één ding. Er komt nog heel wat meer bij kijken, niet in de laatste plaats kosten. Als je ruimte hebt om te sparen is dat een verstandige keuze. 

Ontvang elke 6 weken blogs om beter te sparen

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!